Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η Στιγμιαία Συννεφιά ενός Ακάθαρτου Μυαλού # 2
                                            
                                                Τι είναι τελικά ο Χρόνος;Με την προσωπική μου ζωή σε αναταραχή και την συναισθηματική μου ισορροπία όμοια με εκείνη της Μπλανς Ντιμπουά, πόνταρα τα ρέστα μου στον χρόνο, περιμένοντας να βγει στο river εκείνο το χαρτί που θα ξεδιαλύνει την κατάσταση και θα πληρώσει -πρόσεξες τι έκανα εδώ;-  την κέντα μου. Μετά την μετ’επιχειρημάτων επισήμανση του πονταρίσματος μου αυτού σε φίλη, έλαβα ως απάντηση γνωμικό δημοφιλές και χιλιοακουσμένο. Ο χρόνος είναι γιατρός, μου είπε. Δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ μέσα μου «ναι, είναι γιατρός, αλλά τί ειδικότητας; Ποδίατρος,ωριλά ή πρωκτολόγος; Τον βρίσκεις όποια στιγμή θέλεις ή πρέπει να κλείσεις ραντεβού; Και είναι διορισμένος στο Δημόσιο ή έχει ιδιωτική κλινική; Ή μήπως και τα δύο;». Και μετά άλλες σκέψεις βασάνισαν το μυαλό μου. Και γιατί να είναι γιατρός και όχι άλλου τύπου επαγγελματίας; Μανάβης για παράδειγμα ή δικηγόρος.


Κάθισα λοιπόν και σκάρωσα μια σειρά από γνωμικά, τα οποία είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε, αν είστε κατασκευαστές ημερολογίων με ρήσεις θυμόσοφων και παροιμίες πίσω από έκαστο χαρτάκι, ή να ποστάρετε στα social media μετά φωτογραφίας ηλιοβασιλέματος ή νεαρής κορασίδας, που ελαφρώς ενδεδυμένη τρέχει σε αγρούς και βοσκοτόπια. Χρήματα δεν θέλω. Αν νιώσετε την ανάγκη να με πληρώσετε, απλώς βρείτε κάποιον που έχετε καιρό να δείτε και σας λείπει, αρπάξτε από το χέρι κάποιον που αγαπάτε και δώστε τα φράγκα στο ταμείο του κινηματογράφου,  για να δείτε μια ταινία μαζί. Αγκαλιά ή από μικρή απόσταση. Αλλά μαζί.


Ευχαριστώ. Βαθιά ανάσα και περνώ στο παρασύνθημα.Ο χρόνος είναι δάσκαλος. Μαθαίνεις πράγματα από αυτόν.


Ο χρόνος είναι βιβλιοθηκονόμος. Βάζει τα πάντα σε σειρά.


Ο χρόνος είναι φυσικοθεραπευτής. Βοηθά στην αποκατάσταση του τραύματος.


Ο χρόνος είναι πιλότος. Θα σε πετάξει στον προορισμό σου, όποιος κι αν είναι αυτός.


Ο χρόνος είναι αισθητικός. Μπορεί  να κάνει κάτι άσχημο, να δείχνει όμορφο.Αλλά όχι πάντα.


Ο χρόνος είναι μισθωτός του Δημοσίου. Είναι μόνιμος.


Ο χρόνος είναι έμπειρος μπάρμαν. Μπορεί να μη σου φτιάξει το κοκτέιλ που θέλεις, θα σου φτιάξει όμως εκείνο που χρειάζεσαι.


Ο χρόνος είναι μοδίστρα. Μπαλώνει τις περισσότερες τρύπες.


Ο χρόνος είναι εργοδηγός. Ξέρει το σημείο που πρέπει να βάλει το σκυρόδεμα.


Ο χρόνος είναι βυρσοδέψης. Δεν υπάρχει δέρμα, που δεν μπορεί να μαλακώσει.


Ο χρόνος είναι υδραυλικός. Σπάνια τον βρίσκεις, όταν τον χρειάζεσαι.Δεν υπάρχουν σχόλια: