Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Η Στιγμιαία Συννεφιά ενός Ακάθαρτου Μυαλού #1                              Περί Τηλεοπτικών Σειρών


Θα πρέπει να ζεις σαν τους ήρωες στο Underground του Κουστουρίτσα για να μην παραδεχτείς πως η τηλεόραση γνωρίζει μέρες δόξας και ότι η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών καταλαμβάνει πια περίοπτη θέση στις συνήθειες του μέσου θεατή. Νομίζω πως ο κυριότερος λόγος που η σειρά έχει κατακτήσει τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό ,ώστε αρκετοί να ισχυρίζονται πως προτιμούν να δουν ένα επεισόδιο του Game of Thrones στο σπίτι τους από oποιαδήποτε κινηματογραφική ταινία στο σινεμά, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στο ίντερνετ.

Το κύριο ατού του ίντερνετ είναι η διαδραστικότητα. Το ένα link οδηγεί σε ένα άλλο, το οποίο με την σειρά του θα οδηγήσει σε ένα τρίτο και ούτω καθεξής. Η παρενέργεια αυτής της λειτουργίας του μέσου είναι πως μειώνεται η υπομονή  και εξασθενεί η προσοχή του αναγνώστη. Με το χέρι στην καρδιά πόσοι από εσάς θα διαβάσετε ολόκληρο ένα κείμενο που υπερβαίνει τις τρεις παραγράφους - και πόσοι από εσάς θα συνεχίσετε και στην επόμενη παράγραφο αυτού του κειμένου; Μάλιστα, ακριβώς επειδή ο όγκος του κειμένου τρομάζει τον αναγνώστη και μειώνει τα hits, θα δείτε πληθώρα site που μορφοποιούν τα κείμενα τους σε παραγράφους των δύο και των τριών σειρών. Πρόκειται για μια φαιδρότατη πρακτική, που καταργεί την έννοια της παραγράφου, αλλά φαίνεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το φορμά της σειράς και ειδικά η τηλεοπτική αφήγηση έρχονται σε πλήρη αρμονία με τον τρόπο που χειριζόμαστε το ίντερνετ. Η μικρότερη διάρκεια, οι δεκάδες υπο-πλοκές και η διαρκής εναλλαγή ανάμεσα τους - γιατί στο 99% των περιπτώσεων περί απλής εναλλαγής πρόκειται και όχι περί αλληλεπίδρασης κι αυτός είναι ο λόγος που η τηλεόραση δεν θα γίνει ΠΟΤΕ σινεμά- εξασφαλίζουν την αμέριστη προσοχή του θεατή. Όπως ακριβώς όταν αρχίζεις να βαριέσαι την σελίδα χ και πατάς το link και μεταφέρεσαι στην σελίδα ψ, έτσι και η σειρά μέσα σε πέντε λεπτά από την υποπλοκή χ θα σε «πετάξει» στην υποπλοκή ψ.

Επιπροσθέτως η οικιακή προβολή και η ταυτόχρονη ή κοντινή χρονικά παρακολούθηση του επεισοδίου με άλλους τηλεθεατές ευνοεί την χρήση των social media. Πατάς το stop,  γράφεις μια σαχλαμαρίτσα στο twitter για το τι έκανε ο Τζων Σνόου στην δυναμική πλην άμαθη παρθένα, κόβεις τις αντιδράσεις των υπολοίπων, που ακολούθησαν το παράδειγμα σου, και μετά συνεχίζεις. Στο σινεμά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Και, παρεμπιπτόντως, αν το κάνεις, φρόντισε να μην βρεθούμε στην ίδια αίθουσα, γιατί θα σε πάρει ο διάολος.

Κι έπειτα, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι και η άμεση δωρεάν προσφορά στην μέση. Γιατί για να δεις μια νέα ταινία με άριστη εικόνα και ήχο στο σπίτι σου, στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να περιμένεις μερικούς μήνες μέχρι να διαρρεύσει το σχετικό rip από το DVD στα site της αμαρτίας. Στην περίπτωση της σειράς το νέο επεισόδιο θα κυκλοφορήσει στο ίντερνετ σε εξαιρετική ποιότητα μερικές ώρες μετά την προβολή του στην τηλεόραση. Αν όμως για να δεις το καινούργιο επεισόδιο του Penny Dreadful στην ώρα του έπρεπε να πληρώσεις, πιστεύω πως θα ξεκινούσαμε την κουβέντα από διαφορετική αφετηρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: