Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

The Conjuring (2013)





Αν σου φαίνεται αστεία η ιδέα μιας σατανικής οντότητας που δεν έχει καλύτερη δουλειά να κάνει από το να εισχωρεί σε καλούς ανθρώπους, αναγκάζοντας τους να προξενήσουν κακό στον εαυτό τους και στους άλλους και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ενός  χριστιανικού τελετουργικού, τότε οι κινηματογραφικοί «εξορκιστές», δεν θα έχουν το επιθυμητό, τραυματικό αποτέλεσμα πάνω σου. Είναι και που συνήθως, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δαιμονικής απειλής και να καταφέρει να σε στοιχειώσει, οι επιθέσεις της στρέφονται εναντίον των συμβόλων και των ηθών της χριστιανικής πίστης, την οποία ο δημιουργός αυθαίρετα θεωρεί ότι διαθέτεις στον βαθμό, που θα θεωρήσεις βλάσφημη και κακόβουλη οποιαδήποτε αμφισβήτηση των επιμέρους στοιχείων που την συνιστούν. Κοινώς, αν δεν ασπάζεσαι το μότο «πίστευε και μη ερεύνα», μάλλον δεν θα χάσεις τον ύπνο σου με τούτη την υπο-κατηγορία του σινεμά τρόμου.


Στο The Conjuring βέβαια, το πιο πρόσφατο horror του σκηνοθέτη Τζέιμς Γουάν, αρκεί μια ώρα κοψοχολιαστικής (και σκηνοθετικά περίτεχνης) περιήγησης στα δωμάτια της στοιχειωμένης έπαυλης της οικογένειας Περόν, για να αναγκαστείς να αλλάξεις βρακί. Στην συνέχεια όμως ο Γουάν κάνει μια στροφή στο προαναφερθέν υπο-είδος τρόμου. Και έτσι το ευλαβικό χριστιανικό ζεύγος καλείται να βοηθήσει μέσω της παραδοσιακής χριστιανικής τελετής του εξορκισμού την (συμπτωματικά;) απομακρυσμένη από την εκκλησία οικογένεια που πλήττεται από την μοχθηρία του σατανά. Και , ανάλογα με τις πεποιθήσεις σου, ο τρόμος ελαττώνεται ή κορυφώνεται. 



Είναι πάντως προς τιμήν του αυστραλού δημιουργού που με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής παρεκκλίνει από την προδιαγεγραμμένη (για το είδος) πορεία κι έτσι η τελειωτική λύση δεν δίνεται μέσω του θρησκευτικού τελετουργικού, αλλά μέσω της αγάπης. Έστω και μιας αυστηρά οικογενειακής αγάπης. Εντός των πλαισίων ενός φιλμ, όπου η «θεία» συνδρομή φαντάζει για ώρα μονόδρομος για να κατατροπωθεί η απειλή, η επίτευξη της νίκης από τον ανθρώπινο παράγοντα συνιστά μια τολμηρή δημιουργική επιλογή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: