Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Oz, The Great and Powerful (2013)





Μια από τις συνηθέστερες παιδικές σκέψεις (που κάποιοι από μας κάνουμε και ως ενήλικοι, αλλά μην το πείτε στον ψυχαναλυτή μας) είναι πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, αν η μαγεία ήταν πραγματική. Δε θα ήταν φανταστικό αν υπήρχε ένας μάγος που να μπορούσε, για παράδειγμα, να κάνει τον άνθρωπο να πετάξει ή τα ζώα να μιλήσουν με ανθρώπινη λαλιά; Τέτοιος μάγος προφανώς δεν υπάρχει - αν υπήρχε η είδηση της ύπαρξης του θα είχε γίνει viral στα απανταχού social media.Υπάρχουν, όμως, άλλου τύπου μάγοι, που στα μέρη μου τους αποκαλούν κινηματογραφιστές. Που μπορούν να κάνουν το φανταστικό να μοιάζει με πραγματικό δια της μεθόδου της οφθαλμαπάτης. Που μπορούν για δύο ώρες να σε πείσουν ότι ο άνθρωπος πετά κι ότι τα ζώα μιλούν.


Σ' αυτούς είναι αφιερωμένη η νέα ταινία του Sam Raimi, ενός από τους "λιγοτραγουδισμένους" μάγους της 7ης τέχνης. Γιατί ο Oz, τον οποίον υποδύεται με χαριτωμένη, "τσιρκολάνικη" υπερβολή ο James Franco, είναι ουσιαστικά ένας κινηματογραφιστής. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπαραξικάρδιες ικεσίες της νεαρής, που παρακολουθεί εκστασιασμένη την παράσταση του, να της δώσει πίσω τα πόδια της. Δεν μπορεί να γιατρέψει τις αρρώστιες του σώματος. Μπορεί, όμως, έστω και πρόσκαιρα να καταπραΰνει τους πόνους της ψυχής. Και σε εκείνη την ευλογημένη περίπτωση, που το αποκύημα της τέχνης του αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, μπορεί ακόμα και να τους θεραπεύσει.


Πέραν όμως από τους κινηματογραφιστές, το Oz,The Great and Powerful ως prequel του πολυαγαπημένου Μάγου του Οζ κι αφηγούμενο μια ιστορία της οποίας η ευγενική φιλοσοφία άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, είναι μια ταινία αφιερωμένη στους νέους και στους νέους στην καρδιά. Αν είσαι τέτοιος, κόπιασε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: