Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

List- ίες vol.5


7 λέξεις που αν ξαναχρησιμοποιήσει έντεχνος τραγουδοαποτέτοιος σε τραγούδι του, του αξίζει ο ανασκολοπισμός και η απέλαση (αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά)


7. Κύκνος (ειδικά όταν κλαίει, γιατί ως γνωστόν κύκνου κλαίοντος πάσα φωνή παυσάτο)

6. Χελιδόνι (αλλά μόνο όταν είναι αγνοούμενο)

5. Δροσιά (εκτός από εκείνη επί της οποίας έχει κυριαρχικά δικαιώματα ο Μάης )

4. Σπουργίτι (αλλά μόνο όταν βγαίνει από τα χείλη του Απόστολου Ρίζου)

3. Ποταμός (και παραπόταμοι και ρυάκια και νερόλακκοι και γούρνες και…τώρα που το σκέφτομαι όλες οι υδάτινες κοιλότητες, συμπεριλαμβανομένων πελάγων, θαλασσών κι ωκεανών)

2. Χιόνι (Εκτός κι αν χρησιμοποιείται στον τίτλο του άσματος, γεννώντας μια σουρεαλιστική -και όπως πάντα α(κατα)νόητη- σύζευξη λημμάτων π.χ. ο Φίλιππος Πλιάτσικας τραγουδά για την ‘Πόλη Χιόνι’.)

1.Ψυχούλα, καρδούλα, φωνούλα, σκατούλα (και οποιαδήποτε άλλη…λεξούλα της ελληνικής γλώσσας αλλοιώνεται με την σχετική κατάληξη, για να καταστεί εμφανής η ευαισθησία του καλλιτέχνη. It sounds gay! Αν ο Καζαντζίδης αντί για την ‘Καρδιά Παραπονιάρα’, τραγουδούσε την ‘Καρδούλα Παραπονιάρα’, οι μετανάστες θα μεράκλωναν με Μιχάλη Βιολάρη - που υπό αυτές τις συνθήκες θα έβγαινε πιο σερνικός στη σύγκριση.)



6 λέξεις που εισήλθαν στο λεξιλόγιο της Ελληνικής την τελευταία δεκαετία


6. Googlάρω (Αναζητώ μια πληροφορία στην διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, που φέρει την επωνυμία google. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο τα ρήματα που παράγονται από ξενικές λέξεις φέρουν πάντοτε την κατάληξη –άρω. Γιατί π.χ. να λέμε σερφάρω, σκανάρω και να μη λέμε σερφίζω, σκανεύω?


5. Ποζεράς (Εκείνος που ηδονίζεται επιδεικνύοντας εαυτόν, τις αρετές του και τα αποκτήματά του, αυτός που ‘ποζάρει’)



Ακολουθούν οπτικά παραδείγματα



Παράδειγμα 1: Ποζεράς που επιδεικνύει τα κάλλη του




Παράδειγμα 2: Ποζεράς που επιδεικνύει την καινούργια του δερμάτινη πολυθρόνα





Παράδειγμα 3:Ποζεράς που επιδεικνύει το state of the art κινητό του (και μόνο)



4. Blogοσφαίρα (Αναφέρεται στην κοινότητα των blogs, εξέχον μέλος της οποίας συνιστά το παρόν ιστολόγιο. Αμφιβάλλετε? Τον τελευταίο μήνα όλοι όσοι έχουν ένα ρουθούνι μεγαλύτερο από το άλλο, και έκαναν έντρομοι search στο google για να δούνε ‘τι θα κάνουν΄, μπήκαν στον cinetairo και έμειναν 00:46 δευτερόλεπτα! Επίσης όσοι ήθελαν να δουν τη γυναίκα του Τσιάρτα να γ*****αι και το googlαραν, που νομίζετε ότι μπήκαν? Στον cinetairo φυσικά! Υπάρχουν αποδείξεις, κύριοι!)


3. Τρομολαγνεία (Δημοφιλές φετίχ στους κύκλους των δημοσιογραφίσκων και των ψυχαναγκαστικών μεσοαστών)


2. Υπερσκηνοθεσία (Οι υπερσκηνοθέτες τα βράδια φορούν κόκκινη κάπα, μπλε ολόσωμο κολάν με το βρακί τους από πάνω και πολεμούν για τη δικαιοσύνη και τον αμερικάνικο τρόπο κινηματογράφησης)


1. Βιντεοκομιστής (Για όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες διάβασε εδώ)



8 σύνθετες λέξεις που θα θέλαμε να ακούμε σε κάθε ευκαιρία


Σκορδοστούμπι

Σκουπιδοφάγος

Σφουγγοκωλάριος

Φαρμακοτρίφτης

Βουστάσιο

Μονάντερος

Μαλακομπούκωμα

Μυγοσκοτώνι (κατά μερικούς και μυγοσκοτώνει – και αγνοήστε τους φαιδρούς κλασικιστές που επιμένουν να αποκαλούν το ευγενές αυτό αντικείμενο ‘μυγοσκοτώστρα’. Κακόγουστο και κακόηχο…)

2 σχόλια:

progvamp είπε...

Μια μικρή ένσταση για τις λέξεις που έχεις το μισό συνθετικό τους στα αγγλικά. πχ Googlάρω Αυτή, αρμονικέ μου φίλε, δεν είναι ελληνική λέξη! Ούτε νεολογισμός. Γκουγκλάρω, από την άλλη.. ;) Τώρα το γιατί όχι σε -ίζω ή -εύω δεν μπορώ να φανταστώ. Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει σε - εύω, π.χ. χακεύω! χεχε

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Ελληνική είναι! Όπως το spamάρω, το jamάρω και το προσούτο