Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

MOTHER (MADEO)


Στο Mother μια μάνα προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του καθυστερημένου* υιού της, που κατηγορείται για τη δολοφονία νεαρής μαθήτριας. Η μάνα – ενσαρκωμένη έξοχα από την Hye-Ya Kim - έχει τα χαρακτηριστικά…κάθε μάνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας: Υπερπροστατευτική, φωνακλού, για εκείνη το παιδί της είναι το καλύτερο παιδί του κόσμου! Για να βγάλει τα προς το ζην μοιράζει στη γειτονιά μαντζούνια που θεραπεύουν πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Όταν ο υιός της βρεθει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκείνη θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξει την αθωότητα του. Θα παραβεί νόμους, θα προσπεράσει ηθικούς κανόνες, θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να ελευθερωθεί το βλαστάρι της .


Το πρώτο μέρος της νέας ταινίας του Joon-Ho Bong (Memories of Murder, Τhe Host) είναι χιτσκοκικών προδιαγραφών. Πατά πάνω στο μοτίβο του ήρωα που κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έχει διαπράξει και στήνει το σασπένς πάνω στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του. Η μόνη παραλλαγή είναι ότι τη σταυροφορία του ήρωα, από τη στιγμή που είναι δικαιοπρακτικά ανίκανος, αναλαμβάνει ένας άλλος χαρακτήρας, η μητέρα του. Στην αρχή ως κίνητρό της φαντάζουν μόνο τα μητρικά ένστικτα και η ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Κάπου στη μέση όμως το Madeo παίρνει μια διαφορετική, άκρως ενδιαφέρουσα στροφή. Στα κίνητρα του κεντρικού χαρακτήρα προστίθεται η ανάγκη εξιλέωσης και το φιλμ παίρνει διαστάσεις τραγωδίας, γίνεται μια ιστορία ενοχής, η μπαλάντα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας κατευνασμού των Ερινύων που καταλήγει σε ένα -με τον τρόπο του- σπαρακτικό φινάλε. Μια σπουδαία ταινία από έναν σκηνοθέτη που έχει έρθει για να μείνει!


Δυστυχώς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Madeo (το οποίο να σημειώσουμε ότι ήταν μαζί με το Lebanon ότι καλύτερο είδα στο περσινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) δεν έχει βρει διανομή, οπότε αν κάποιος θέλει να το δει, είναι αναγκασμένος να το αναζητήσει δια της γνώριμης πλαγίας οδού





Υ.Γ .1 Δηλαδή να το κατεβάσει



Υ.Γ.2 Ζητώ συγνώμη για την μακρά περίοδο απουσίας. Υπόσχομαι ότι θα επαναληφθεί




* Πολιτικά ορθές εκφράσεις τύπου 'παιδί με ειδικές ανάγκες' ή ακόμα χειρότερα 'με ειδικές ικανότητες' είναι υποκριτικές και ενέχουν λανθάνοντα ρατσισμό. (κατά τη γνώμη μας πάντα)

2 σχόλια:

argram είπε...

γράφεις καλά μορφή και δεν θα σου ξανασυγχωρήσω άλλη παρομοια απουσία. ξέρω, ταράχτηκες τώρα.

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Αγαπημένε argram ο Θεός συγχωρεί 99 φορές το 99 κι εσύ δε μπορείς να με συγχωρέσεις μία?