Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008

ΧΑΪ ΦΑΪΒ 5 - 0 !

Με αφορμή την τριπλή τους νίκη στα Όσκαρ παραθέτω 5 ταινίες των Αδερφών Κοέν που πρέπει να έχετε δει οπωσδήποτε:5. The Man who wasn't there(2001) : Μια πιο art και πιο noir εκδοχή του American Beauty, που μπορεί κατ΄εμέ να μη λειτουργεί τόσο καλά σαν αλληγορία, όσο θα ήθελαν, αλλά από άποψη ατμόσφαιρας και κινηματογράφησης είναι κάτι παραπάνω από άρτια. Επίσης είναι η πιο δύσκολη ταινία τους για τον ''μέσο'' θεατή, για αυτό συνιστώ υπομονή...4.The Big Lebowski(1998) :
Αν υπάρχει μία ταινία τους που να περνά δικαιωματικά στο πάνθεον των cult movies είναι εκείνη στην οποία η Julianne Moore εμφανίζεται γυμνή και ο Jeff Bridges υποδύεται ένα χαρακτήρα που ακούει στο όνομα The Dude! (Χωρίς το ταινία τους και την τελευταία πρόταση, το μυαλό σας θα μπορούσε δικαιολογημένα να πάει σε καμιά ντουζίνα ταινίες, καθώς κατά την διάρκεια των 90s δύσκολα θα βρεις φιλμ που η ...Ιουλιάννα να μην εμφανίζεται όπως τη γέννησε η μαμά της...)


3.Miller's Crossing(1990) : Η πιο ιδιόρρυθμη γκαγκστερική ταινία που είδατε ποτέ! Μια πειραγμένη εκδοχή του Red Harvest του Dashiel Hammet( στο οποίο βασίστηκε το Γιοζίμπο του Κουροσάβα,στο οποίο βασίστηκε το Για μια Χούφτα Δολλάρια του Λεόνε, στο οποίο βασίστηκε ο Τελευταίος Επιζώντας του Γουώλτερ Χιλ...). Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το ''καπέλο'' είναι αυτό που κερδίζει την αέναη εσωτερική μάχη κάθε ανθρώπου μπροστά σε διλημματικές καταστάσεις...


2.Barton Fink(1991) :
Άκρως Πολανσκικό(δεν είναι τυχαίο ότι στην κεφαλή της επιτροπής που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα βρισκόταν ο μεγάλος Πολωνός) και μία από τις πληρέστερες, μεστότερες και καυστικότερες δημιουργίες για την...δημιουργία και τον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής! Τορτούρο και Γκούντμαν στην καλύτερη στιγμή τους!''Κολασμένα'' απολαυστικό...


1. No Country For Old Men (2007): Όσο και αν με στενοχωρεί το ότι επικράτησε απέναντι σε εκείνο το absolute masterpiece που ακούει στο όνομα There Will Be Blood, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία τους! Η ''κλασσική'' πλέον μεταφυσική τροπή των τελευταίων λεπτών δένει με το υπόλοιπο σύνολο αρμονικότερα από ποτέ, ενώ η αδιαμφισβήτητη ικανότητα τους στη δημιουργία ατμόσφαιρας εδώ αγγίζει το ζενίθ της! Δείχνουν παράλληλα στον Ταραντίνο πώς, εκτός από πετυχημένα τσιτάτα και αριστοτεχνικές b-αναφορές, μπορείς να κάνεις και πραγματικό σινεμά( κάτι που αυτός έχει να κάνει από το ντεμπούτο του-Reservoir Dogs- ). Ειδική μνεία στον Μπαρδέμ που κατορθώνει να υπερκεράσει τον σκόπελο ενός εκ φύσεως γκροτέσκο χαρακτήρα, κατορθώνοντας εκτός από απίστευτη ''φάτσα'',να γίνεται και απειλητικός... Ω Αδερφοί, Οι Μελλοθάνατοι Σας Χαιρετούν!!!

1 σχόλιο:

zubizabata είπε...

Barton Fink, Miller's Crossing, Fargo, Lebowski και No Country for Old Men αφήνουν στο παρά τρίχα έξω τα Μόνο Αίμα και Μαν Χου Γουάζντ Δέαρ.